Párkány, 2017. június 10 (szombat), 13:30 – 22:00A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenkettedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédet kísérő zenei improvizációt hoznak létre. Idén Varró Dániel verse kel át a Dunán magyar, szlovák és német nyelven, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás kísérőprogramja a XI. Párkányi Hídőr Könyvünnep szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A megnyitón a Váci ifjúsági fúvó zenekar ad koncertet a sétálóutca platánsora alatt. A Hídőr-házban pódiumbeszélgetés lesz Varró Dániellel, ami alkalmat ad szlovákul megjelenő könyvének bemutatására és dedikálására is. A látogatók megismerhetik a 40. hídőr, Brandi Martin, Brooklyni képzőművészt és Párkányban készült alkotásait. A napot a Jóvilágvan zenekar lemezbemutató koncertje zárja. A jó falatokról és italokról a rendezvény házigazdái gondoskodnak. Pénteken Mila Haugová nyújt lehetőséget, „kreatív írás” megtanulására.

Párkány, 2017. június 10 (szombat), 13:30 – 22:00Varró Dániel

Költő és műfordító. 1977-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–angol szakán szerzett diplomát. Versei és műfordításai a kortárs magyar irodalom legismertebb alkotói közé sorolják.  A formának és paródiának egyaránt mestere; számos műfajban – versek, gyermekversek, színdarabok, műfordítások – mutatta meg tehetségét a hazai közönség előtt. Három gyermek édesapja, Pilisszentivánon él.

Eva Andrejčáková

Újságíró és műfordító. 1970-ben született Gútán. A pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák nyelvet, irodalmat és esztétikát tanult. A Sme című napilap munkatársa. Magyar irodalmat fordít szlovákra. Három gyermek édesanyja, Pozsonyban él.

Wilhelm Droste

Író, újságíró, műfordító. 1953-ban született Allendorfban (Németország). Marburgban germanisztikát, történelmet és politológiát tanult. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem német tanszékének tanára. A Neue Zürcher Zeitung és Neuer Pester Lloyd újságírója. Budapesten él.

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző alakulatokban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenenéprajzot végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangver­seny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Jóvilágvan

Párkányi zenekar, amely tíz éve alakult. Nemrégen jelent meg a harmadik lemezük. A zenekart szoros kapcsolat fűzi a párkányi Hídőr-házhoz.

Mila Haugová

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek.

 

A rendezvény szervezői:

Párkány és Vidéke Kulturális Társulás
Szlovák - Magyar Baráti Társaság Párkány
Párkány város önkormányzata
Városi művelődési központ Párkány
Štefan és Viera Frühauf Fonds (Corymbo Alapítvány), Zürich
Az esemény fővédnöke:
SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG BRATISLAVA

Párkány, 2017. június 10 (szombat), 13:30 – 22:00Műsor

13:30 – 14:30

Megnyitó és térzene a platánok alatt
Váci
Ifjúsági Fúvószenekar

Sétáló utca

14:00 – 17:30

XI. Párkányi Hídőr Könyvünnep

A könyvasztaloknál:

Albert Marenčin PT Kiadó (Pozsony)

Orbán GyörgyRáday Könyvesház (Budapest)

Vámház köz

15:00 – 15:30

Betekintés a 40. hídőr Brandi Martin (Brooklyn, USA) Párkányban készült alkotásaiba – kiállítás megnyitó

Hídőr-ház
Vámház köz 2

15:30 – 17:00

Pódiumbeszélgetés Varró Dániellel

Beszélgetőpartner: Németh Zoltán, irodalomkritikus

Könyvbemutató: Varró Dániel: „Nem, nem, hanem” című könyvének szlovák kiadását – „Nie, nie, veru nie” – bemutatják a szerző és a fordítók Eva Andrejčáková és Vlado Janček

Közreműködnek: Varró Misi és Jonatán (Jojo) Janček

18:00 – 19:00

„Az átkelés módozatai” AquaPhone performance

 • Szöveg: Varró Dániel
 • Fordítás: Eva Andrejčáková (szlovák)
  Wilhelm Droste (német)
 • Zene: Markus Eichenberger (klarinét)
  Alfred Zimmerlin (cselló)
 • Szöveg- Uzsák Éva
  mondók:     Frühauf Károly
 • Hang: Roman Laščiak, Pavol Prockl
 • Szervezés: Himmler György

A Mária Valéria híd közvetlen szomszédságában, a Duna mindkét partján

A performance a hídról is követhető

Bármilyen időjárási viszonyok mellett megvalósul

19:30 – 20:30

Ízes helyi falatok és nemes italok
Bencze László mesterszakács kínálata

Hídőr-ház, Vámház köz 2

20:30 – 21:30

A Jóvilágvan zenekar lemezbemutató koncertje

Hangolás pénteken, június 9-én (péntek)

15:00 – 17:00

„Kreatív írás“ Mila Haugová-val valamennyi korosztály számára (szlovákul és magyarul)

Városi könyvtár
Szt. Imre tér 33


Köszönjük Párkány város elmúlt tíz évben nyújtott támogatását


Download:

Motiváció

2001-ben Párkány (Szlovákia) és Esztergom (Magyarország) között ismét megnyílt a Mária Valéria híd, amely fennállása alatt hosszabb ideig hevert romokban, mint szolgálta a két parton lakókat. A híd csonkjai 57 éven keresztül emlékeztettek a második világháború pusztítására. Az 1895-ben megépített hidat elõször 1919 és 1926 között iktatták ki a forgalomból, majd 1944-ben három ívét lerombolták.

Az újjáépített hídnak szüksége van rá, hogy megvédjük az újabb pusztítástól. A szellemi óvás azonban fontosabb a tárgyi védelemnél. Ha ugyanis az emberek közötti szellemi és lelki kapcsolat folyamatosan és tartósan mûködik, a híd nem kerülhet ismét veszélybe.

www.bridgeguard.org