Párkány, 2018. június 9 (szombat), 12:00 – 22:00A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenkettedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédet kísérő zenei improvizációt hoznak létre. Idén Varró Dániel verse kel át a Dunán magyar, szlovák és német nyelven, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás kísérőprogramja a XI. Párkányi Hídőr Könyvünnep szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A megnyitón a Váci ifjúsági fúvó zenekar ad koncertet a sétálóutca platánsora alatt. A Hídőr-házban pódiumbeszélgetés lesz Varró Dániellel, ami alkalmat ad szlovákul megjelenő könyvének bemutatására és dedikálására is. A látogatók megismerhetik a 40. hídőr, Brandi Martin, Brooklyni képzőművészt és Párkányban készült alkotásait. A napot a Jóvilágvan zenekar lemezbemutató koncertje zárja. A jó falatokról és italokról a rendezvény házigazdái gondoskodnak. Pénteken Mila Haugová nyújt lehetőséget, „kreatív írás” megtanulására.

Párkány, 2018. június 9 (szombat), 12:00 – 22:00Ilma Rakusa

Író, műfordító, irodalomtudós. 1946-ban született Rimaszombatban szlovén-magyar családba. 1951 óta Svájcban él. Zürichben, Párizsban és Leningrádban tanult szlavisztikát és francia irodalmat. Elbeszélései, költeményei, esszéi francia, orosz, magyar, szerb-horvát, svéd és japán fordításban jelentek meg. Számos díj birtokosa, többek között 2009-ben elnyerte a Svájci Könyvdíjat több nyelven megjelent életrajzáért.

Márton László

Író, drámaíró, műfordító, esszéista. 1959-ben született Budapesten. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-német-szociológia szakon végezte tanulmányait. Számos regénye, elbeszélése, esszéje és fordítása jelent meg. Színdarabjait országszerte bemutatják.

Mila Haugová

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek. Magyarból, németből és angolból fordít verseket.

Transart Communication

Egy nemzetközi kortárs művészeti rendezvény, amely idén ünnepeli fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból a jubileumi Performance Hajó Budapest és Pozsony között közlekedik. Útja során a hajón, valamint budapesti, szentendrei, párkányi és pozsonyi helyszíneken performance művészeti programokat, koncerteket és kiállításokat valósítanak meg.

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző alakulatokban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenenéprajzot végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangverseny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Baka Tamás

Párkányban nőtt fel és érettségizett. Történelmet tanult a Nyitrai Egyetemen. Főleg a huszadik századi történelem érdekli.

Méri Mátyás

A Párkányi Gimnázium diákja. A Mila Haugová által tartott Creative writing workshop tavalyi győztese.

Szabó Máté

Zenész.1989-ben született Galántán. A Jóvilágvan zenekar alapító tagja.

Hodek jazztrió

Hodek Dávid (1997, dob), Hodek Áron (2011, basszusgitár), Vizváry Eugen (keyboard).

 

A rendezvény szervezői:

Párkány és Vidéke Kulturális Társulás
Szlovák - Magyar Baráti Társaság Párkány
Párkány város önkormányzata
Városi művelődési központ Párkány
Štefan és Viera Frühauf Fonds (Corymbo Alapítvány), Zürich
Az esemény fővédnöke:
SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG BRATISLAVA

Párkány, 2018. június 9 (szombat), 12:00 – 22:00Műsor

12:00 – 12:45

Mária Valéria híd

A Transart Communication 30. évfordulója alkalmából megáll a Performance Hajó Párkányban: Performance 24 ország művészeivel

13:00 – 13:45

Sétáló utca

14:00 – 17:30

Vámház köz

XII. Párkányi Hídőr Könyvünnep – A könyvasztaloknál:

Albert Marenčin PT Kiadó (Pozsony)

Orbán GyörgyRáday Könyvesház (Budapest)

Thomas Zehender – Danube Books (Ulm, Németország)

14:30 – 15:00

Hídőr-ház
Vámház köz 2

Betekintés a 43. hídőr Leah Lovett (London) Párkányban készült alkotásaiba

15:00 – 15:30

Baka Tamás: Štúrovo – Párkány, Marenčin PT (Pozsony)

Könyvbemutató

Mai Párkány területének története a település elejétől.

15:30 – 16:00

Inundatio in Infernum Improvizatív zene moduláris szintetizátorral

Vezényel: Szabó Máté

16:00 – 16:15

Méri Mátyás: A hármak c. szövegét előadja a szerző

16:15 – 17:30

Pódiumbeszélgetés Ilma Rakusa-val

Beszélgetőpartner: Mila Haugová

18:00 – 19:00

A Mária Valéria híd közvetlen szomszédságában, a Duna mindkét partján

A performance a hídról is követhető

Bármilyen időjárási viszonyok mellett megvalósul

„Hidasbeszélgetés” AquaPhone performance

 • Szöveg:       Ilma Rakusa
 • Fordítás:     Mila Haugová(szlovák)
  Márton László (magyar)
 • Zene:          Markus Eichenberger (klarinét)
  Alfred Zimmerlin (cselló)
 • Szöveg-      Uzsák Éva,
  mondók:     Urbán Péter, Németh Zoltán, Frühauf Károly
 • Hang:          Roman Laščiak, Pavol Prockl
 • Szervezés:  Himmler György

19:15 – 20:00

Hídőr-ház, Vámház köz 2

Ízes falatok és nemes italok

20:00 – 21:00

A komáromi Hodek-trió jazzkoncertje


Párkány, 2018. június 8-án (péntek) – Hangolás

12:00 – 13:30

Párkányi Gimnázium

„Kreatív írás“ workshop Mila Haugová-val valamennyi korosztály számára (szlovákul és magyarul)


Köszönjük Párkány város elmúlt tíz évben nyújtott támogatását Download:

Motiváció

2001-ben Párkány (Szlovákia) és Esztergom (Magyarország) között ismét megnyílt a Mária Valéria híd, amely fennállása alatt hosszabb ideig hevert romokban, mint szolgálta a két parton lakókat. A híd csonkjai 57 éven keresztül emlékeztettek a második világháború pusztítására. Az 1895-ben megépített hidat elõször 1919 és 1926 között iktatták ki a forgalomból, majd 1944-ben három ívét lerombolták.

Az újjáépített hídnak szüksége van rá, hogy megvédjük az újabb pusztítástól. A szellemi óvás azonban fontosabb a tárgyi védelemnél. Ha ugyanis az emberek közötti szellemi és lelki kapcsolat folyamatosan és tartósan mûködik, a híd nem kerülhet ismét veszélybe.

www.bridgeguard.org